Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

El Xitxo del Cabanyal

DIVULGACIÓ LINGÜÍSTICA

  • 4
    Mecenes
  • 8.0
    mensuals
  • 263.87
    total

ESTÀNDARD VS COL·LOQUIAL: a VS a(d)/a(n)

ESTÀNDARD VS COL·LOQUIAL: a VS ad / an

Aquest vídeo encara s'està processant
Explicació de les formes que adopta la preposició 'a': ad / an
ESTÀNDARD  VS COL·LOQUIAL: A VS A(D)/A(N)
La preposició "a" adopta les formes "ad/an" davant les vocals "a" i "e". 
• Es tracta d'un "fonema antihiàtic" que serveix per a evitar que entren en contacte dos vocals fortes (forta + forta = hiat) i per això es diu "antihiàtic".
• També podríem nomenar-lo "fonema epentètic" perquè es tracta de la inserció d'un fonema que no és trobava en l'origen llatí. 
• Raó? Per raons "eufòniques": perquè sone bé. O per raons "cacofòniques": perquè sona malament (al parlant li sona malament).
És un tret molt genuí del català en totes les seues variants dialectals i, fins i tot en italià (toscà) estàndard també existeix:
○ A(d) altre persone 
○ E(d) Elena
○ O(d) o...
Col·loquialment, els italians utilitzen esta D antihiàtica/epentètica/eufònica en qualsevol context: a(d) Anna, tu e(d) io... Agraïment a les companyes de Filologia i @themaoelagram que te un perfil sobre el llombard @lombardxitalian que m'han donat exemples. De la carrera sabia que existia este fenomen quan estudií italià però em calien exemples bons i no dir destarifos 😆 Grazie ✨️❤️🤌🏻
#valencià #català #mallorquí #llenguacatalana #elxitxodelcabanyal #paísvalencià #PaísValencià #fonemaantihiàtic #epentèsi #fonemaepentètic #eufonia #fonemaeufònic #cacofonia #dantihiàtica #nantihiàtica #depentèntica #nepentètica #deufònica neufònica #fonètica #fonologia #fonemes

Comentaris (0)

Deixa un comentari

Per afegir un comentari, inicia la teva sessió o registra't.